Бокс за жени

Цанка Карова - треньор по бокс

Цанка Карова – треньор в СК Бастет

Бокс за жени и момичета в спортен клуб Бастет в град София- това е, което нашият клуб предлага тъй като боксът (а също и кик боксът) отдавна не е единствено традиционен мъжки спорт, защото благодарение на тренировки по бокс, жената може да оформи не само здраво хармонично тяло, а също така и да подобри рефлексите си, време за реакция, гъвкавост, подвижност, издръжливост, и на първо място – своето самочувствие.

Първият записан в историята боксов мач между две жени се е състоял като част голяма демонстрация на Олимпиадата през 1904. Оттогава боксът за жени се развива доста бавно и трудно. Срещите между жени били жертва на предразсъдъци и консерватизъм в умовете на хората.  Бил дори  забранен като спорт за жени, нещо което изглежда немислимо днес. Чак през 1988 година в Швеция се отново се разрешават официални макар и само аматьорски срещи.

Нужни са били 9 години след това, за да се състои и първото по родБокс за жени в Бастета си състезание по женски бокс в Обединеното Кралство. През 1999 година е решено и се приемат нови различни правила в женския бокс и се провежда Европейско първенство по бокс за жени, а през 2001 година и първото Световно първенство по женски бокс. За голямо съжаление този спорт е съпътстван от липса на хора, които да го популяризират, и интерес от страна на медиите. Това се дължи и до ден днешен в до голяма степен на стереотипите и закостенялото мислене в обществото и съответно категоризирането на различните видове спорт и професиите като мъжки или женски. До 1998 в Англия не са давани разрешителни за професионални боксьорки, въпреки че не малко жени са се състезавали професионално преди това.

Първият официален професионален мач в Англия се състои между жените Джейн Кауч и Симона Лукич.

В Америка женският бокс се развива малко по-различно. Още през 70-те години на ХХ век се появява първата и единствена жена в САЩ, сложена на корицата на националното спортното списание Ring  – Кейти Дейвис. Нейни мачове по бокс са излъчвани по телевизиите.

Женски боксПрез 80-те има медийно затъмнение и  интереса към този спорт намалява, но през 90-те професионалният женски бокс има подем, съвпадащ със създаването на  Женската обединена асоциация по футбол и Женската национална лига по баскетбол.

В женския бокс се появяват жени атлети като Делиа Гонзалес, Стефани Жермийо, ,  Кристи Мартин, Лора Серано, Лусиа Райкер, Лейла Али,  и още много други. Тези жени успяват да събудят уважение и голямо възхищение към женския бокс, както сред публиката, така и сред треньори, спортни мениджъри и журналисти.

Научете повече за цените и провеждането на тренировките по бокс и кикбокс за жени в СК Бастет от нашия сайт.

Вашият коментар